UZAYDA WİNDOWS XP DÖNEMİ BİTİYOR

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) bilgisayarlarında kullanılan işletim sisteminin Windows XP’den Linux’a çevrileceğini açıkladı.

ABD’li yetkililer,uzay laboratuvarında gerçekleştirilen görevlerde istikrar ve güvenilirliği artırmak için bu kararın alındığını belirtti. Yazılım devi Microsoft, NASA’dan beklenmedik bir darbe aldı. NASA, Dünya’nın 400 km üzerinde gezinen ve yer gözlemleriyle birçok deney gerçekleştiren istasyonda bilgisayarların Windows XP’den Linux’a geçeceğini açıkladı.

Alınan karar kapsamında, istasyonun ‘opsLAN’ ağında kullanılan onlarca dizüstü bilgisayar, bundan böyle Linux ile çalışacak. Söz konusu bilgisayarlar, gün be gün operasyonların gerçekleştirilmesinde ve uzay istasyonunun kameralarının kontrol edilmesinde kullanılıyor.

NASA için opsLan ağını yöneten United Space Alliance uzay-havacılık şirketinden Keith Chuvala, “Bilgisayarlardaki ana fonksiyonları Linux’a çevireceğiz. Bu sayede daha iyi bir kontrol, istikrar ve güvenilirlik sağlayacağız. Ayrıca yapılması gereken yamalar ve ayarlamalar daha kolay yapılacak” dedi.NTVMSNBC
Blogger tarafından desteklenmektedir.