KANSERDEN KORUNMAK İÇİN BUNLARI YAPIN
Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu, kanserden korunmak için insanların doğru beslenme konusunda ayrıntılara boğulduklarını ve asıl önemli noktaları kaçırdıklarını söylüyor. Aytulu, kanserden korunmada etkili olan tedbirleri şöyle sıralıyor:
• İdeal kilonuzda olun ve fiziksel olarak aktif olun.
• Alkol alıyorsanız kontrollü miktarlarda tüketin. • Sebzeleri çeşitlendirmek önemli. Hiç biri tek başına mucize yaratmıyor. Her türlü sebze çeşidini içeren bir beslenme şeklini benimsemek en doğrusu.
• Her gün et ürünü tüketmek gerekmiyor. Haftanın bazı günlerinde et ürünleri yerine kurubaklagilleri tercih etmeye çalışın.
• Her gün yüksek posa içeren gıdalar tercih edin; örneğin kurubaklagiller, tam tahıllı ekmekler, tahıllar, kuruyemişler.
• Özellikle hayvansal kaynaklı yüksek yağlı gıdaları sınırlayın. Süt ve süt ürünlerinin az yağlılarını tercih edin.
• Doğru yiyecek seçmek kadar doğru pişirmek de önemlidir. Düşük yağlı pişirme tekniklerini kullanın. Buğulama, haşlama yöntemlerini deneyin. Derin yağda kızarmış yiyecekleri tüketmemeye çalışın.
• Alkol alıyorsanız kontrollü miktarlarda tüketin. • Sebzeleri çeşitlendirmek önemli. Hiç biri tek başına mucize yaratmıyor. Her türlü sebze çeşidini içeren bir beslenme şeklini benimsemek en doğrusu.
• Her gün et ürünü tüketmek gerekmiyor. Haftanın bazı günlerinde et ürünleri yerine kurubaklagilleri tercih etmeye çalışın.
• Her gün yüksek posa içeren gıdalar tercih edin; örneğin kurubaklagiller, tam tahıllı ekmekler, tahıllar, kuruyemişler.
• Özellikle hayvansal kaynaklı yüksek yağlı gıdaları sınırlayın. Süt ve süt ürünlerinin az yağlılarını tercih edin.
• Doğru yiyecek seçmek kadar doğru pişirmek de önemlidir. Düşük yağlı pişirme tekniklerini kullanın. Buğulama, haşlama yöntemlerini deneyin. Derin yağda kızarmış yiyecekleri tüketmemeye çalışın.
• Gıdaları güvenli ve sağlıklı yöntemlerle saklayın. Plastik kaplarda saklanan asitli gıdalar, içinde bulundukları kaplarla temas ederek zararlı maddelerin besinin içine geçmesine neden olabilir. Örneğin turşu, portakal suyu gibi gıdalar plastik kaplarda saklanmamalıdır.
• Marketten alışveriş yaparken gıdaların çeşitliliğine dikkat edin.
• Tuzlanmış, tütsülenmiş ve salamura gıdaları daha az tercih edin.
• Sebze ve meyveler günde en az 5 porsiyon ve her renkten olmalı. Örneğin turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve sarı kök sebzeleri karışık olarak gün içinde kullanın. Farklı renklerdeki sebze ve meyveler fitokimyasallar olarak bilinen sağlığı geliştirici öğeler içerir. İşte bunlardan bazıları;
• Sebze ve meyveler günde en az 5 porsiyon ve her renkten olmalı. Örneğin turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve sarı kök sebzeleri karışık olarak gün içinde kullanın. Farklı renklerdeki sebze ve meyveler fitokimyasallar olarak bilinen sağlığı geliştirici öğeler içerir. İşte bunlardan bazıları;
RENKLER VE ÖRNEKLERİ
Kırmızı: Fitokimyasal: likopen Domates, salça, kırmızı üzüm, karpuz.
Kırmızı/Mor: Fitokimyasal: antosiyaninler Üzüm, üzüm suyu, kuru erik, böğürtlen,ahududu, çilek, kırmızı elma, kırmızı şarap.
Turuncu: Fitokimyasal: karotenoid Havuç, mango, şeftali, bal kabağı, tatlı patates, kavun.
Turuncu/ Sarı: Fitokimyasal: beta kriptoksantin Portakal suyu, turunçgiller, nektarin, mandalina, şeftali, papaya.
Sarı/Yeşil: Fitokimyasal: lutein ve zeaksantin Ispanak, karalahana, şalgam, hardal , mısır, bezelye, avokado ve kavun.
Yeşil: Fitokimyasal: indoller ve sulforofan Kabak, brokoli, bruksel lahanası, kıvırcık lahana. Beyaz/Yeşil: Fitokimyasal: allisin, kuarsetin,flavonoidler Pırasa, soğan, sarımsak, frenk soğanı, beyaz üzüm suyu, beyaz şarap.ntvmsnbc
Kırmızı/Mor: Fitokimyasal: antosiyaninler Üzüm, üzüm suyu, kuru erik, böğürtlen,ahududu, çilek, kırmızı elma, kırmızı şarap.
Turuncu: Fitokimyasal: karotenoid Havuç, mango, şeftali, bal kabağı, tatlı patates, kavun.
Turuncu/ Sarı: Fitokimyasal: beta kriptoksantin Portakal suyu, turunçgiller, nektarin, mandalina, şeftali, papaya.
Sarı/Yeşil: Fitokimyasal: lutein ve zeaksantin Ispanak, karalahana, şalgam, hardal , mısır, bezelye, avokado ve kavun.
Yeşil: Fitokimyasal: indoller ve sulforofan Kabak, brokoli, bruksel lahanası, kıvırcık lahana. Beyaz/Yeşil: Fitokimyasal: allisin, kuarsetin,flavonoidler Pırasa, soğan, sarımsak, frenk soğanı, beyaz üzüm suyu, beyaz şarap.ntvmsnbc