Tekstile vergi, otomotive hurda indirimi geldi

Ekonomik önlemler paketi TBMM’den geçti. Tekstile vergi indirimi, hurda araç affı, Ar-Ge’ye vergi avantajını içeren pakete, emeklilere ilişkin bir düzenleme de eklendi

Hükümetin küresel krize karşı hazırladığı ve vergi indiriminden yeni yatırım desteğine, kısa çalışma ödeneğinden hurda indirimine kadar bir çok yenilik içeren ekonomik önlemler paketi TBMM’de kabul edildi.
TBMM?Genel Kurulu’nda bazı değişikliklerle kabul edilen torba yasayla; tekstil, konfeksiyon, hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde üretim tesislerini, 31 Aralık 2010’a kadar teşvikli illere taşıyan ve en az 50 kişilik istihdam sağlayanlar, 5 yıl boyunca kurumlar vergisini yüzde 75 indirimli ödeyecek.

Emekliye destek
Eklenen bir maddeyle, emeklilerin de yüzü güldürüldü. Buna göre emekli aylıkları hiçbir şekilde haciz edilemeyecek. Bugünkü yasada da emeklilerin isteği dışında maaş haczine izin verilmemesine karşın icra müdürlükleri haciz işlemi yapabiliyordu. Yasanın getirdiği kimi düzenlemeler şöyle:
KISA ÖDENEK UZADI: Zor duruma düşen işletmelere, işten çıkarmadıkları her çalışan için kısa çalışma ödeneği verilecek. Mevcut ödenek miktarı yüzde 50 artırılacak, ödeme süresi 3 aydan 6 aya çıkarılacak. Bakanlar Kurulu ödenek süresini 6 ay daha uzatabilecek.
TEŞVİK SİSTEMİ: Hükümet, teşvik sistemi için illeri gruplandıracak. Teşvik edilecek sektörler ilan edilecek, il gruplarında kurumlar vergisi yüzde 90’a kadar indirimli uygulanabilecek. Bu miktar, yatırıma katkı oranının yüzde 25’ine, 50 milyon TL’yi aşan büyük ölçekli yatırımlarda ise yüzde 45’ine ulaşabilecek.
ÇEKLERİN BOZDURULMASI: 2009 sonuna kadar, çekin üzerinde yazılı keşide tarihinden önce ödenmesi için bankaya ibrazı geçersiz sayılacak.
UZATILAN TEŞVİKLER: Vergi teşviki, sigorta primi işveren hissesi teşviki ile enerji desteğinden yararlanma süresi 2008 sonunda bitenlere, bir yıllık destek daha verilecek.
SGK 60 GÜNDE ÖDEYECEK: Sağlık hizmeti sunucuları, bir ay içinde düzenledikleri faturaları, izleyen ayın 15’ine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim edecek. Fatura bedelleri teslim tarihinden itibaren 60 gün içinde ödenecek.
AR-GE’YE VERGİ AVANTAJI: 31 Aralık 2013’e kadar Ar-Ge’de çalışan personelden doktora yapanların ücretinin yüzde 90’ı, diğerlerinin yüzde 80’i vergiden muaf olacak.
HURDA ARAÇ AFFI: 1979 veya daha eski olan motorlu araçların, hurdaya çıkarılması halinde 31 Aralık 2009’a kadar tahakkuk etmiş motorlu taşıtlar vergisi ile buna ilişkin gecikme zammı, faizi ve cezaları silinecek. Tescil plakasına kesilen para cezaları da affedilecek.
ÇALINAN ARAÇLAR: Herhangi bir nedenle motorlu taşıt vasfını kaybetmiş olup 1998 model ve daha eski olan taşıtların vergilerinin dörtte birinin 2009 sonuna kadar ödenmesi halinde, kalan vergi ve cezaları silinecek. 5 Temmuz 2003’ten önce çalınan motorlu taşıtların ödenmemiş vergileri, gecikme cezaları ve trafik cezaları da silinecek.
İNTERNETE DESTEK: Kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetinde Özel İletişim Vergisi yüzde 15’ten yüzde 5’e inecek.
ESNAFA DESTEK: Esnaf ve sanatkarların aidat borçları, 6 ay içinde ödenirse gecikme zammı silinecek.milliyet ekonomi
Blogger tarafından desteklenmektedir.