ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ SUCUK MU FERMENTE SUCUK MU TERCİH EDİLMELİ

Sucuk, Türk Gıda Kodeksi’ne göre “Sucuk” ve “Yarı kuru sucuk” olmak üzere ikiye ayrılarak şöyle tanımlanıyor:
Sucuk, büyükbaş ve küçükbaş hayvan etlerinin ve yağlarının kıyma makinesi veya kuterde çekilip, tuz ve baharat ile karıştırıldıktan sonra doğal veya uygun yapay kılıflara doldurularak belirli koşullarda fermentasyon ve kurutma işlemleri uygulanarak nem oranı yüzde 40 ve altına düşürülmüş, kesit yüzeyi mozaik görünümünde olan ısıl işlem uygulanmamış fermente et ürünüdür. 

Burada iki önemli noktanın altını çizmekte fayda var: 
Sucuk bir fermente et ürünüdür. 
Yani turşu, yoğurt, şarap, sirkede olduğu gibi sucuk üretirken sucuk malzemesi fiziksel işlemden geçirilir ve özel mikroorganizmaların bu malzemeyi sucuğa çevirmesi beklenir. 

Sucuk üretiminde ısıl işlem uygulanmaz. 
Sonradan ürünü satışa hazır hale getirmek için çeşitli ısıl işlemler mevcuttur ancak bunlar ürünün içeriğini değiştirmez. Buna ek olarak piyasada sucuk olarak algılanan bir ürün daha bulunmaktadır: 


ISIL İŞEM GÖRMÜŞ SUCUK BENZERİ ÜRÜN 
Bu ürünler görünümleri ve satış yerlerindeki etiketlendirme yöntemleri nedeniyle sucuk olarak algılansa da belirtildiği üzere sucuk benzeri ürün olup sucukla görünüş ve tat benzerliği vardır. Üretimi esnasında geleneksel sucuk üretim yöntemi olan fermentasyon uygulanmaz. 

Sucuk malzemesi ısıl işleme tabii tutulur. Ayrıca geleneksel sucuğun özelliklerini elde edebilmesi için içerisine kimyasal katkı maddeleri eklenir. Bu işlemler süresince ve sonucunda açığa çıkacak ürünü korumak için mikrobiyolojik ve kimyasal koruyucu maddeler ile kimyasal düzenleyiciler içermektedir. Sucuk benzeri ürünler üreten firmalar ürünlerinin üzerine bu ürünün sucuk değil, ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün olduğunu yazmak zorundadır. 

Çoğunlukla büyük ve bilinen markalar bu kurala uyarlar, küçük de olsa etiket üzerinde bu ibare yer alır. Ayrıca yasalar gereği sucuk benzeri ürün içerisinde bulunan katkı maddelerini de etikete eklerler. Ancak market, bakkal ve pazarlarda ürünler satılırken satıcı ve çalışanlar bilgisiz olduğu için bu ayrıma dikkat etmezler ve sucuk gibi görünen her şeyi size “sucuk” adı altında satarlar. 

Bu nedenle eğer markete sucuk almak üzere giderseniz dikkat etmeniz gereken bazı kurallar var: Sucuk mu, sucuk benzeri ürün mü alacağınıza karar veriniz. Alışveriş yaptığınız markette bu ayrıma dikkat edilmiyorsa lütfen bu ayrıma dikkat etmeleri konusunda uyarınız. 

Tüketici olarak haklarınız gereği satıcı yasalara uymak zorunda olduğu gibi sizin uyarılarınızı da dikkate almalıdır. Ayrıca alışveriş yaptığınız marketi bilinçlendirmek gelecek alışverişleriniz için sizin sağlığınızı ve güvenliğinizi garanti altına alacaktır. Bunu hiç değilse kendiniz için yapınız. 

Her zaman ÜRÜN üzerindeki ORJİNAL etiketleri okuyunuz. Marketler ürünlerin üzerinde kendi etiketlerini yapıştırır. Buna hakları olsa da etiketleme esnasında ürünün orijinal etiketini kapatma hakları yoktur. Eğer böyle bir ürünle karşılaşırsanız satıcı ve çalışanı uyarınız.  

Sucuk almak istiyorsanız ürünün ORJİNAL etiketi üzerinde “Sucuk”, “Fermente Sucuk” veya “Fermente Et Ürünü” ibaresini arayınız. 

Eğer ürün üzerinde “Isıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün” yazıyorsa, sizin de anladığınız gibi bu ürün sucuk değildir. Satıcıyı ve çalışanları bu konuda uyarınız. 

Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri Tebliği’ne göre: Et ürünlerinde kullanılan etler sağlık kontrolünden geçtiğini ve insan tüketimine uygun olduğunu belirtir sağlık damgasını taşımalıdır. Lütfen ürün üzerinde bu etiketin bulunmadığı ürünleri almayınız. Et ürünleri kendilerine has görünüş, yapı, renk, lezzet, koku ve aromada olmalıdır. 

Et ürünlerinde kullanılan kılıflar yırtık ve çatlak olmamalı, kılıf ile dolgu arasında boşluk bulunmamalıdır. Bu nedenle üretim paketlerinde bu tür özellikler bulunan ürünlerin raflardan kaldırılmasını sağlayınız. Fermente sucuklarda yağ miktarı en çok %40, rutubet miktarı en çok %40, pH değeri en çok 5.4 olmalıdır. Ürün etiketleri üzerinde bu değerleri arayınız, kuru görünmeyen sucukları almayınız.

 Isıl işlem görmüş sucuklarda yağ miktarı en çok % 40, pH değeri en çok 5.8 olmalıdır. Sucuk ve pastırma üretiminde nişasta kullanılmamalıdır. İçeriğinde nişasta bulunabilecek ürünleri almayınız. Sucuklarda yağ oranının etiket üzerinde % cinsinden belirtilmesi zorunludur. Bu kuralı ihlal eden ürünleri almayınız, satıcıyı bilgilendiriniz ve mutlaka firmaya hiç değilse bir e-posta atınız.http://tuketicilerdernegi.org.tr/akademi/saglikli-beslenme/sucuk-mu-sucuk-benzeri-mi/

Blogger tarafından desteklenmektedir.