BIREYSEL EMEKLILIK SISTEMI'NIN (BES) ULAŞTIĞI FON BÜYÜKLÜĞÜ IŞTAH KABARTIYOR
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 2013 Ocak ayında hayata geçirilen Devlet Katkısı avantajıyla 3’üncü yılına da hızlı ve umutlu başladı.
Son iki yılda 2 milyondan fazla kişinin katılımıyla 5.2 milyon kişiye ulaşan sisteme, bu yıl da katılımların hız kesmeden devam etmesi bekleniyor.
36 milyar TL’yi aşan fon büyüklüğünün bu yıl 50 milyar TL’ye çıkması, devlet katkısı etkisi ile beraber ise daha çok bireysel ve kurumsal katılımcıya ulaşılmasıyla da fon büyüklüğünün 55 milyar TL’yi rahatlıkla bulacağı öngörülüyor.
Özellikle devlet katkısı uygulamasının devreye girmesiyle birlikte sağlanan teşvikler, katılımcıların beklentilerini karşılarken, BES yakaladığı fon büyüklüğüyle de Türkiye ekonomisinin derinliğinin artmasına büyük destek sağlıyor.
Ekonomimizin sürdürülebilir büyümesinde uzun vadeli kaynak ihtiyacının ne kadar önemli olduğu düşünüldüğünde BES’in uzun vadeli tasarruf disiplini sağlamasıyla hane halkı tasarrufların artırılmasında önemli bir kaynak yarattığı ve ulaştığı fon büyüklüğüyle de ülke ekonomisine katkı sağladığının başta ekonomi yönetimi ve birçok kesim tarafından dile getiriliyor olması da sistemin geleceğine olan güveni daha da artırıyor.
Sektör temsilcileri ise cari açığın ilacı konumuna geldiği düşünülen BES’in ülkemizde ekonominin parlayan yıldızı olmaya devam edeceğinin altını çiziyorlar.
Fon büyüklüğünde yatırım fonlarını geride bırakmanın mutluluğunu yaşanan BES, en çok eleştiriyi ise getirilerden alıyor. Fakat sistem bu eleştirileri hiç hak etmiyor.
Emeklilik fonlarının getirisi açısından bakıldığında; 2014'te sektördeki hisse senedi fonlarının ortalama getirisi yüzde 27.5, esnek fonların yüzde 14.4, DİBS fonlarının yüzde 13.6, likit fonların ise yüzde 8.8 olarak gerçekleşti. 2014 yılında, enfl asyonunu yüzde 8.2 olarak gerçekleştiği ülkemizde BES fonlarının getirilerinin de başarılı bir performans gösterdiği çok net bir şekilde görülebiliyor.
Beklenen düzenlemeler BES'i kanatlandırır
BES'te yakalanan olumlu trendi sürdürmesine yönelik sektörün gündeminde önemli konular da bulunuyor. BES hakkında konuşulan yeni düzenlemeler Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) Öncelikli Dönüşüm Programları çerçevesinde ele alınıyor. Bu düzenlemelerden ilki BES'teki kesintilerin uluslararası düzeye getirilmesi.
Sistemdeki kesintilerin düşürülmesinin yanında, kesinti tiplerinin teke indirilmesi hedeflenirken, katılımcılar için daha anlaşılır bir kesinti yapısına geçilmesi planlanıyor. Bir diğer yeni düzenleme olan ve 2014 yılında gündeme gelen otomatik katılım sistemi (auto-enrollment). Bu konuda başlatılan pilot çalışmanın sonuçları yıl içinde değerlendirilecek. Böylelikle bireysel emeklilik sisteminin ölçeğinin daha hızlı bir şekilde büyümesi hedefl eniyor.
Gündemde olan bir diğer düzenleme ise BES'ten ayrılmaları azaltacak çalışmaların yapılması. Bu şekilde, sistemin en önemli sorunlarından birine de çözüm bulunması amaçlanıyor. Son olarak, Öncelikli Dönüşüm Programları’ndan bağımsız olarak, emeklilik yatırım fonları için fon performans kesintisi yapılması doğrultusunda çalışmalar.
Tüm bu gündemdeki konuların son yılların en popüler sektörlerden biri konumunda olan Bireysel Emeklilik Sistemi'ni(BES) tabana daha da yayılmasına ve 2023 yılında umut edilen 400 milyar TL gibi önemli bir fon büyüklüğüne ulaşılmasına destek olması bekleniyor.dünya gazetesi