KIDEMİ BESE AKTARANA ‘DEVLET KUŞU’ KONACAK

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan kıdem tazminatı sisteminin fona dönüşmesi sırasında fonların bireysel emeklilik sistemine (BES) devredilmesi seçeneği üzerinde çalışıldığını, bu durumda fon için de devlet katkısı sağlayabileceklerini söyledi. 

Babacan, “Hepsi tasarı, fikir aşamasında, nihai karar değil. Bütün fikirler çerçevesinde çalışmaların bir an önce tamamlanıp bu hak zayinin önlenmesini çok önemli görüyoruz” diye konuştu

BES, 1 Kasım itibariyle 4 milyon katılımcıya yaklaşırken, fon büyüklüğü ise 25 milyar lirayı aştı. Katılımcı sayısı 10 ayda 818 bin kişi artarken, fon büyüklüğündeki artış ise 4.7 milyar lira oldu. 

Devlet katkısı fon tutarı da 956.3 milyon liraya ulaştı. ‘Mecburi olmaz’ BES’in 10’uncu yılı nedeniyle yapılan toplantıda konuşan Babacan, kıdem tazminatında tüm kitleleri düşünerek bir karar verilmesi ve bunun mutabakat içinde yapılması gerektiğini vurgulayarak şöyle dedi: “Çalışma Bakanlığı’nın taslak çalışmasında kıdem tazminatı sisteminden kıdem tazminatı fonuna geçerken, model aslında BES’e göre kurgulanmış durumda. Bakanlığın arzusu, ‘kıdem tazminatı fonu oluşturalım ve bu fonlar BES içinde çalışsın’, fakat bununla ilgili taraflarla istişarelerin tamamlanması lazım, hükümet olarak bunu arzu ederiz.

” Sözlerini, “Bunu mecburi yapmak durumunda değiliz” diye sürdüren Babacan, kıdem tazminatı konusunda diğer alternatifleri şöyle açıkladı: “Bir işyerinde çalışan işçilerin çoğunluğu eğer kıdem tazminatı fonuna geçmek istiyorsa, işyeri bazında da bunu yapabiliriz. Çalışanlara bırakabiliriz, çalışanlar eski sistemde devam etmek istiyorsa etsin ama kıdem tazminatı fonuna geçmek istiyorlarsa bu kapının da açılması gerektiğini düşünüyorum.”’ Babacan, kendisinin ve ailesinin BES’e katılıp katılmadığına yönelik soru üzerine, “Ailemizde 18 yaşın üzerinde sadece ben ve eşim var. Ben eşim ile beraber sisteme girmiş durumdayım. Piyasanın rekabet şartlarını da düşünerek detayları veremeyeceğim” yanıtını verdi. 

‘Aşırılık ekonomimize zarar veriyor’ Babacan, bireysel krediler, tüketici kredileri kredi kartları ile ilgili düzenlemelerin önemli bir bölümünü yaptıklarını, bunların yayımlanıp uygulamaya girdiğini belirterek, “Geride kalan 3 çalışma alanı vardı. Bu üç alanla alakalı etki analizleri üzerinde çalışılıyor. Bu çalışma bittikten sonra hangi alanda ne kadar düzenleme yapacağımızın kararını vermiş olacağız. Aşırılığın oluştuğu alanlara daha fazla düzenleme yapacağız ama makul bir miktarda kredi genişlemesinin de önünü açık tutacağız. 

O ‘makul’ kelimesinin altını çizerek söylüyorum. Aşırılık ekonomimize zarar veriyor. Kredi hacmi büyüyecek, ama makul ve dengeli büyüyecek” ifadesini kullandı. Fonlara performansa dayalı kesinti geliyor BES fonlarının performansını artırmak için fonlardan performansa dayalı kesinti uygulamasının 1 Ocak 2014’ten itibaren uygulanacağını söyleyen Babacan, getirileri ortalamanın altında kalan fonların yönetiminin belirlenecek kriterler çerçevesinde başka portföy yönetim şirketlerine devredilmesinin de önünün açıldığını kaydetti. 

Performansı düşük olan fonların başka şirketlere aktarılması için yetki aldıklarını hatırlatan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş da, “Performans hesaplamasının nasıl yapılacağı, karşılaştırma ölçütünün ne olacağına dair tebliği karara bağladık, yayımlanmak üzere Resmi Gazete’ye göndereceğiz” diye konuştu. 

2014 yılı bütçesinde 1.95 milyar TL ayrıldı Bu yıl 1.25 milyar lira olarak öngördükleri devlet katkısının bir miktar aşılacağını ve bütçede yedek kalemlerden bunu karşılayacaklarını söyleyen Ali Babacan, sisteme gelecek yıl 8 milyar liralık prim yatırılacağı varsayımıyla 2014 yılı bütçesine 1.95 milyar lira devlet katkısı koyduklarını, aşılması durumunda katkının artırılabileceğini söyledi. Hazine Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, 2014 yılında bireysel emeklilik sistemine 1.35 milyon kişinin gireceğini tahmin ettiklerini söylerken, Türkiye Sigortalar Birliği Başkanı Recep Koçak da 1 milyon yeni katılımcı öngördüklerini ifade etti.
Blogger tarafından desteklenmektedir.